top of page

KILPAILEMINEN

Lakeuden Painissa pyrimme järjestämään kauden aikana 3-4 salikilpailua, sekä ainakin yhdet yhteiset lähiseudun seurojen kanssa.
Siinä vaiheessa, kun lapsi on sinut salikisojen kanssa ja on innostunut itse kilpailuista, kannattaa ottaa yhteyttä valmentajaan.
Kilpaileminen kasvattaa ja motivoi ihan eri tavalla harjoitteluun ja antaa oikeasti oppia tulevaisuuteen häviämisestä ja voittamisesta.
Meidän kaikkien vastuulla on opettaa suoritusten ja osallistumisen tärkeys, eikä keskittyä vain voittamiseen.


Painija aloittaa aloittelijasarjassa ja valmentajan vastuulla on huolehtia oman tasoista otteluvastustajaa painijalle.

Tähän on tulossa muutos ja painijoille pyritään järjestämään ikäkausisarjoja.

Aloittelija sarjasta siirrytään ikäkausisarjoihin, kun valmentaja katsoo painijan siihen kypsäksi.
Hyvä merkki tästä on se, että painija on useasti palkinnoilla sarjassaan.

Seuramme laskee kilpailujen otteluvoitot- ja häviöt, tavoite on noin 50/50 molemmissa. Jos suhde heittää jompaan kumpaan suuntaan paljon, mietitään painijan kilpailutasoa uudelleen.


Kilpailijalla tulee olla voimassa lisenssi sekä vakuutus. Tässä seura auttaa mahdollisuuksien mukaan.

Ota aina ensin yhteyttä valmentajaan, ennen kuin ostat mitään.


Painiliiton lisenssijärjestelmästä tietoa

Ajatus on, että alussa kilpaillaan oman alueen kilpailuja, kuulumme Pohjoisen alueeseen.

Sijaintimme vuoksi katsomme lähikisoiksi myös Ylivieskan.
Kilpailuihin pyritään saamaan aina valmentaja/huoltaja mukaan. Kilpailuihin pyritään järjestämään jokaiselle kyyti ja kimppakyytiä tarjoaville on mahdollisuus hakea seuralta kilometrikorvauksia.
Pyrimme siis yhdessä joukkueena kulkemaan kilpailuissa,  kilpailut päätetään yhdessä aktiivien ja valmentajien kanssa.

On kuitenkin mahdollista kulkea myös itsenäisesti kilpailuissa, jos esimerkiksi mummolan lähellä järjestetään painikilpailut ja sinne haluaa osallistua, vaikka kilpailut eivät olekkaan kilpailukalenterissa, niin ota vain yhteyttä valmentajaan, joka hoitaa ilmoittautumisen.
Kannustamme tutustumaan ihan itsekkin Painiliiton kilpailukalenteriin.




Ilmoittautuminen​

  • Ilmoita valmentajalle nimi, paino, ikä (syntymävuosi) sekä onko tarve kyydille.

  • Ryhmänjohtaja tai valmentaja hoitaa varsinaisen ennakkoilmoittautumisen seurakohtaisesti listan mukaan

  • Seura hoitaa myös jäsentensä osanottomaksut

  • Tapahtumailmoituksessa on ohjeet ruokailuille ja muutakin tärkeää, lukekaa se huolellisesti.

Tarttuvat ihotaudit!

  • Ota tavaksi tarkistaa lapsen iho aina esim. saunassa. Ennen kilpailuja tarkista tarkasti löytyykö ihmeellisiä ihottumaläikkiä, jos löytyy ota heti yhteys valmentajaan.
    Googlaa painijan silsa ja märkärupi.

Syömiset ja eväät

  • Vaikka lapsi ottaisi kisapaikan ruokailun, on mukaan pakattava kunnolla evästä. Seurassamme on pyritty siihen, että sokerit ja herkut syödään vasta kotimatkalla tai otteluiden loputtua. Pakkaa kunnollista vähäsokerista ruokaa mukaan. Myös esimerkiksi hedelmiä tai muuta helppoa syötävää, koska joskus jännitys vie ruokahalun ja silloin banaani on helppoa ja hyvää.
    Kulmalla saa pullossa olla vain vettä. Muista pakata myös juomapullo mukaan eväsjuomien lisäksi.

  • Ruutuilu! Seurassamme pyritään siihen, että lapset ruutuilevat vain matkan aikana. Ruudut jätetään, joko autoon, tai annetaan valmentajalle tai huoltajalle kilpailujen ajaksi. Tietenkin kotiin saa soitella, jos ei omaa huoltajaa ole matkassa.

​

Varusteet

  • Painitrikoot, punaiset ja siniset, saat lainaan valmentajalta tai huoltajalta, salilla ennen kisoja tai viimeistään kisapaikalla aamulla

  • Painitossut, pieniä kokoja saa yleensä ostettua käytettynä edullisesti. Uusia tossuja myy Pärkkä ja urheiluliikkeet, kysele salilla. Seuralla on myös muutama tossupari.

Punnitus

  • Kisakutsusta näkee, mihin aikaan punnitus on, ole ajoissa paikalla. Etsi valmentaja/ huoltaja/ ryhmänjohtaja mukaan punnitukseen.

  • Käy vessassa ennen punnitusta. Punnitukseen mennään painitrikoilla ilman tossuja, punnituksessa nostetaan arpalipuke, joka ratkaisee kenen kanssa painit ensimmäiseksi.
    Usein puntarilla tarkistetaan myös kynnet, ne eivät saa olla pitkät. Puntarilla tarkistetaan myös, ettei painijoilla ole mitään tarttuvia ihottumia (silsa tai märkärupi).

  • Punnituksen jälkeen syödään ja vietetään vapaa aikaa noin 11:00 asti.

Lämmittely

  • Ennen kilpailujen alkamista verrytellään lihakset lämpimiksi. Yleensä joku vanhemmista painijoista vetää lämmittelyn. Lämmittelyllä ehkäistään vammojen syntymistä, joten se on ehdottoman pakollinen.

Painilistat

  • Painilistasta näkee sarjan ja ottelijoiden lisäksi, minkä väriset trikoot painijoilla tulee olla: listassa vasemmalla olevalla on punaiset trikoot ja oikealla olevalla siniset

  • Ottelut on numeroitu listassa, ole ajoissa, oikean väriset trikoot yllä, valmiina menemään kuuluttajan osoittamalle molskille

Molskilla

  • Kehään tullessasi kättele tuomari ja vastustaja

  • Valmentaja tulee yhteen kulmaan antamaan neuvoja ja vastustajan valmentaja toiseen, tauolla menet oman valmentajasi luo, molskilta ei saa lähteä kesken pois.

  •  Pojilla ja tytöillä jakson otteluaika on 2 minuuttia. Jaksojen välillä on 30 sekunnin tauko.  Selätys päättää ottelun tapahtui se millä jaksolla tahansa. Jos piste-ero on 8 pistettä krekossa tai 10 tai enemmän, jakso loppuu siihen (ylivoimainen pistevoitto = ypv). Tasapisteissä, se joka on tehnyt korkeampiarvoisen suorituksen voittaa. Esim. heitto 4p vs kaksi rullia 2p+2p. Jos pisteet ovat tasa- arvoiset, voittaa viimeisimmän pisteen tehnyt.
    Usein pienten sarjoissa ei ole taukoa, vaan painitaan 3 minuuttia yhteen menoon, silloin ypv:n raja on 10 pistettä.

  • Ottelun päätteeksi tuomari nostaa voittajan käden ylös voiton merkiksi

  • Ottelun ratkettua kättele mattotuomari, vastustaja sekä vastustajan valmentaja !

  • Ottelu saa adrenaliinin virtaamaan ja häviö on aina kova paikka, nuoret painijat reagoivat häviöön hyvin erilailla, eikä ole harvinaista nähdä isompienkin painijoiden silmissä harmin kyyneleitä. 

Vanhemmilta vaaditaan oman lapsensa tuntemista ja diplomatiaa. Usein on paras välttää sanomasta, mitä olisi pitänyt tehdä toisin - valmentaja kertoo sen sitten myöhemmin. Paras on jos tuntee painia sen verran, että löytää sieltä ne onnistuneet jutut ja myös kertoo sen. Myönteinen kehitys on syytä huomioida kehuin, vaikkei voittoa tulisikaan.
Hyvä tapa on oikein etsiä ottelussa liikkeitä mitä lapsi tekee ja niitä kehua, oli sitten voitto taikka häviö. Koitamme keskittyä suorittamiseen ja painiin, ei niinkään lopputulokseen.

Vanhemman kannattaa olla valmiina vastaanottamassa lapsi lähellä vastustajan kulmaa, ettei lapsen tarvitse ruuhkassa etsiä tuttua syliä!

  • Muista, että sääntöjä ei opi hetkessä

  • Pyydä jotakuta kuvaamaan ottelusi. Seurassamme on monta raivoisan aktiivista painiäitiä, aina löytyy joku kuvaamaan ottelusi. Ne lähetetään sitten wappi ryhmään, mistä valmentajat katsovat ne.

Otteluiden jälkeen

  • Listoista näkee montako painijaa on sarjassa, jos samassa sarjassa on enemmän kuin viisi painijaa, sarja jaetaan lohkoihin, joissa ensin selvitetään keskinäinen järjestys. Sitten lohkojen parhaat jatkavat finaaliin ja kakkoset pronssiotteluun. Joskus painitaan vielä ristiin, eli tulee vielä yksi ylimääräinen ottelu, sen valmentaja selittää sitten jos se tapahtuu :) Jos sarjassa on vain muutama painija, niin kaikki painivat kaikkia vastaan. 

  • Kun kaikki ottelut on painittu, on aika käydä suihkussa, tämä on seurassamme pakollista! Vaikka molski puhdistetaankin säännöllisesti treenikämpillä, voi pöpöt ja bakteerit levitä paini kavereista. Kilpailujen jälkeen tulisi peseytyä Nizoral shampoolla, vartalo- ja hiussilsan leviämisen estämiseksi. Nizoralia on saatavissa apteekista.

Jos Nizoral kuivattaa ihoa, on parempi olla käyttämättä sitä. Yksi hyvä vaihtoehto on ostaa hajustamatonta shampoota ja lisätä pulloon eteerisiä öljyjä kuten Tea Puu öljy ja Eukalyptus ja piparminttu. Nämä ovat luonnon antisieni öljyjä. Yhteen shamppoopulloon lisätään n.50 tippaa öljyjä.

  • Palkintojen jako tapahtuu kaikkien otteluiden jälkeen, ottelupisteiden laskemisen menee hetki.

  • Palkintoa hakiessasi muista kätellä myös kilpakumppanit

  • Palkintojen jaon jälkeen otetaan yhteiskuva! Kuva onnistuu parhaiten, jos kaikki pysyvät paikalla ja reippaasti ottavat seuravaatteen esille, sekä leveän hymyn!

Onnea matkaan, taitojen karttuessa huomaatte viettävänne useimmat lauantait kisoissa! Jopa silloinkin, kun omat lapset eivät paini  =)

Kilpaileminen: Text
bottom of page